Typewriter
Typewriter

в-ДЪХ-новител: Диана

Първото бижу тя изработва преди 6 години. И като всяка истинска обич, и тази започва с моментно увлечение, минава през любимо занимание и накрая стига до пълното отдаване без условия.
Диана не е завършила художествено училище, но й е дадено наследство в духа на творчествата. От онова, най-сладко наследство, което не се руши от вятър, вода или огън. Търсенето на специфичния рисунък, играта с цветовете и сръчността на ръцете, без която не можеш да правиш накити, наследява от баща си и дядо си… Свързан професионално със самолетите, дядо й също изработвал изящни бижута. Било му хоби. Диана, като негова внучка и наследник на родовите заложби, превръща хобито в своя професия… Попитах я как си представя човек-бижу. Има и такива хора. Аз познавам някои от тях. Вие също. Отличава ги изяществото, което носят и оставят като следа на нежен парфюм. С ненатрапчив аромат, но който те грабва веднага. „Хората-бижу умеят да отразяват светлината и в живота ни докосват така, сякаш са слънчеви лъчи, топлят и в тъмни и в студени дни. Хората – бижу са вълнуващи“. Думите са на Диана. Харесват ми и ги споделям. Вярвам им.

Работна среда

Имаш пет думи, в които да намериш себе. И те са… ЛЮБОВ. Емпатия. Полет (на духа). Деликатност. СЪЗИДАНИЕ.

Разкажи Диана в пет изречения… Диана умее да открива красотата във всичките ѝ форми. Мисля, че умея и да създавам красота. Действам, креативността е моят начин на живот. Открита съм, така съм устроена. Често съм в своя собствен свят и за тези, които ме познават и срещат, съм фин човек. Иначе в социалния свят, в който всички живеем и се срещаме, до себе си допускам най-вече хора с чисти душа и с очи на ангел. Очи, които не познават лицемерие. Усещам силно тези хора. Интуицията ми първа ги среща.

Креактив ПР, агенция Варна

Откъде и как започна интересът към холистичното. Обясни холистиката за тези, които тепърва се запознават с идеята за „управление“ на вътрешната енергия, насочена към хармония, а не към живот, счупен на парченца…

В интерес на истината никога преди началото, не съм предполагала, че мога да правя бижута и че впоследствие това ще бъде мое основно занимание. В първия момент ме привлече красотата на полускъпоценните камъни. После усещаш, че имат послание. Създадох първото бижу, след него дойде второто, и трето… В себе си намерих много идеи. При някои хора идеята се вижда на картина, на текст върху бял лист, а при мен идеята е във всяко едно бижу. И от красотата на камъка, интересът ми се разви и към неговите лечебни свойства. Бижутата ни носят красота, но те могат и да ни лекуват. Бях убедена точно в това и започнах да чета много, и да уча как се постига единство между духа и тялото, за да имаш като резултат здраве и хармония. И да откриеш мъничко съвършенство. Защото, за да си здрав, трябва и да си щастлив – това прави всеки от нас ЦЯЛ. Истина е, че когато си щастлив не боледуваш. Това послание е в основата на Холистиката.
Холистични бижута… Кристалите ни правят по-добри, по-човечни, по-благородни, хармонизирани и сетивни. В кристалите има кодирани закони на светлината и освен че енергийно ни зареждат, те имат силна символика, някакво магично излъчване. Те ни докосват и свързват с природата и балансират емоциите ни. Нека не забравяме, че полускъпоценните камъни са мощен коректор на енергията.

Холистично е бижуто, което… Дарява здраве, доставя удоволствие за сетивата и усещане за красота и мистичност. Когато носим бижу от полускъпоценни камъни, ние засилваме връзката със самите себе си. Прибавям факта, че няма кристал, който да има вредно излъчване. Холистичното бижу усилва позитивните ни вибрации и хармонизира енергиите, които носим едновременно в себе си.

Първото холистично бижу направи… (Кога, за кого, защо…) Първото бижу се случи отдавна, като комбинация от ахати, сребро и керамика. Направих го за себе си. В началото ги създавах за приятелите, които харесаха първото бижу на Диана. Сега авторските накити създават нови познанства с непознати. Аз обичам да играя с формите и цветовете, често съчетавам кристали с ръчно направена керамика, с текстил, естествена кожа, естествен велур, метал, дърво. Цялата природа в едно бижу. Предизвикателство е да „моделирам“ необработено малко парче скала в изящен елемент и в бижу. А за другите е подарък.
Всички накити, които творя, са авторски, ръчно изработени и не се повтарят. Старая се, когато ги създавам, да нося любов в себе си, да имам вдъхновение и да бъда усмихната.

С какво едно от твоите бижута е различно от моето например. Моето любимо е направено от разноцветни синци, нанизани на червен вълнен конец, за да бъда пазена… Всички, които притежават от моите накити, споделят, че в тях намират нещо витално, обаятелно и енигматично. В същото време тези бижута са нетрадиционни и понякога авангардни, често в тях има и помислена закачка. Те излъчват всичко, което влагам в тях при направата им. Предпочитам да работя с полускъпоценни камъни, тъй като са заредени с енергия, имат различни вибрации и честоти. Изработвам ги по свой модел и лична селекция на кристалите, не повтарям бижу, не работя в серии. Един кристал има достатъчната сила, за да превърне деструктивната енергия, която временно всички носим, в хармония.

Креактив ПР агенция Варна

DSC01159

DSC02614

Твоите любими камъни… Ахатът… Това е първият ми любимец. Един от най-древните ювелирно-декоративни камъни. Отличава се с изключително разнообразие: форма, цвят, особеност на рисунъка. Заземяващ и едновременно с това силно енергиен. Полезен ни е, когато имаме необходимост да усетим внезапен прилив на енергия – физическа или умствена. Най-ценното му свойство е, че пази от опасност и енергийни атаки. Също така събужда духовността, а посланието, което носи, е за здраве, дълголетие и успехи. Дарява собственика си с проницателност. Ахатът е камък за творческите личности. Ахатов амулет предпазва от емоционално напрежение и дава усещане за сигурност и защита. Не случайно е камък на мира и спокойствието. Укрепва семейството. Развива красноречието.

Много обичам да работя и с планински кристал – чист и прозрачен полускъпоценен камък с мощно взаимодействие с човешкото биополе. Чрез него по време на медитация будистите постигат просветление. Символизира богатството на Земята и носи щастие и късмет. Разкрепостява духа, осигурява емоционално и физическо равновесие. Елиминира натрапчивите мисли. Ограничава безсънието и действа успокояващо при дихателни проблеми. Изостря мисълта и укрепва паметта. Когато едно бижу е комбинация от планински кристал и други скъпоценни или полускъпоценни камъни, то самото му присъствие засилва влиянието на останалите.

DSC00345 DSC08777

Има ли отделна история за всяко едно от бижутата ти. Разкажи ни една… Всъщност бижутата ми имат обща история и това е Усещането за Съзидание. Създаването им чертае и един много личен свят – неприкосновен, пълен с фантазия, цвят и съвършена красота. Всяко бижу се случва в момента на създаването му. Няма скициране, няма предварително изготвени модели. “Раждат се” в ръцете ми… Нямам предварителна идея. Просто бижуто се случва, за да намери човека, за когото е правено. А аз дори не познавам този човек. В общия случай, освен ако бижуто не е специална поръчка. Бижуто има душа и затова си търси друга половинка. 🙂

Ако аз поръчам бижу, как разбираш какво би ми подхождало и може ли то да ме предпази от личната ми „деструктивна енергия, с която руша сама себе си… Подборът на бижу е изключително личен. Бижутерът може да предложи варианти, но изборът е на клиента. Това не е сложен избор, защото всеки може да общува с полускъпоценните камъни… Забелязвали ли сте, че когато застанем пред множество различни кристали, ръката ни интуитивно посяга точно към един или два кристала. Усеща се някаква сила и желание определен кристал да бъде докоснат. И ако проучим описанието на избрания от нас, откриваме, че той ни дарява с това, от което имаме нужда в момента. Странно и необяснимо е… Но е факт.

Креактив ПР агенция Варна

Имаш ли умение да разпознаваш енергийния заряд на хората, които срещаш… Какво ти говори за тази енергия – очите, емоцията, мълчанието, думите, усмивката или липсата й… Убедена съм, че всички сме носители на уникален енергиен подпис. Затова и някои хора са привличащи, други – не толкова силно. Да знаеш за другите обаче, преди те да са разказали за себе си, е умение, което се постига по пътя на самопознанието и вътрешното духовно самоусъвършенстване. За постигането на този опит е необходимо да вървиш по дълъг път към вътрешното си Аз, да постигнеш вътрешна трансформация, да откриеш отговори на въпросите си, да установиш онези специфични взаимоотношения с ума си. И в края на този път имаш по-силна сензитивност, не само към себе си, но и към другите до теб.

Твоята философия е… Не е една… Вярвам във вежливостта. Първо! Другата… Да бъда простичко щастлива. Да бъда искрено благодарна.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кога намираш вдъхновение за работа… Вдъхновяват ме Слънцето, прокрадващо се между клонките на цъфналите дръвчета; капките дъжд по стъклото на прозореца, росата, пеперудите, отраженията в някоя локва дори; образи в облаците, в корите на дърветата, в нападалите по земята есенни листа … Вдъхновяват ме хората. Местата също. Търся красота. Намирам я в обикновените неща около себе си и тя ме зарежда с усмивка. Превръща се в щастие. И отново в началото е вдъхновението.

Къде откриваш енергията да продължаваш, когато ти е трудно… В спешни случаи – в медитацията. Но имам и енергийно място… Самоводската чаршия във Велико Търново. Всяко кътче по тези улици вълнува.

мястото което ме зарежда-Самоводска чаршия

С какво се занимава Диана, когато не прави бижута… Създавам уют за любимите си хора. Почти няма ден, в който да не правя бижута. Личния блог „пълня“ с мисли, внезапно родили се в просъница или докато вървя по улицата. Имам и специален бележник, който винаги нося в чантата си – спасява ме, за да не изпусна някое хрумване, щурнало се ей така от нищото, докато съм в крачка. Често, в очите на тези, които не ме познават, съм подвижна, ходеща чудесия. И ако си наясно със себе си, не се питаш кой искаш да бъдеш или какъв си сега! Това, което не правя… Не мога да „отморявам“ в заведение и с многочасов сън.

Мястото, което те зарежда, е… Зареждат ме гледките, които природата ни разкрива. Огромните скали. Заставам в началото на тяхното няколкостотин годишно величие и усещам, колко съм малка. Усещам се колкото прашинка… Нестихваща енергия има и в морето. Поне там намирам моята нестихваща енергия. Поглед към хоризонта на равното в морето и чувствам себе си като пречистена. Постигам баланс. А това съответно се отразява и на здравето, настроението и общуването ми с хората. Обичам да излъчвам и да виждам светлината, отразена в хората срещу мен. Усещането е невероятно.

Ще ти напиша шест думи, а ти ще споделиш една асоциацията с всяка от тях: Топлина… Вода… Огън… Въздух… Дим… Край… Начало…

Топлина… Прегръдка преди сън. Стопляща, сгушена, успокояваща и приютяваща.

Вода… Разходка по брега на морето. Вълните изхвърлят мидички и пясък, които полепват по краката. Морето целува брега. Небето е негово огледало.

Огън… Жарава. Нестинарски танц и мистика.

Въздух… Затварям очи и вдишвам дълбоко. Представям си, че съм някъде в Прованс и пред мен са се ширнали необятни лавандулови полета. Усещам ги във въздуха. Издишвам…И съм част от тази шир. И вече аз съм лавандула.

Дим… Зима е. Пушек от комините на къщите в родния ми град. Там зимите са бели и пухкави, и миришат наистина снежно. А в печките припукват дърва.

Край… Не обичам тази дума.

Начало… Изгрев. Рано сутрин, когато се заражда зората. Когато часовете се разширяват и се пълнят с обещания.

Нарисувай ни щастие…

Креактив ПР агенция Варна

 

 

© Copyright 2019 - Creaktive PR

Facebook, Youtube, E-mail