Typewriter
Typewriter

Две истории за чаша чай

ЕДНА УЛИЦА С ДВЕ ИСТОРИИ ЗА ЧАША ЧАЙ…Това е на вратата, а когато влезеш…

Календар

Не обичам календар на стената. Безвремието ме увлича по-силно. От онези хора съм, които бележат живота не с поредността на дните. В календара, който закачам, има една единствена дата – ДНЕС. Как планирам задачите – помня ги, свързвам ги с желания, очаквания. Служебните лепя на стената. На цветни листи с графика. Поканите все по-рядко ми се случват в стил „На 23-ти, сряда…“. Смениха се с „Там ли си…Идваме…Отиваме.“ Обикновено днес.
Затова в първия пост в „Находка“ показвам точно календар. Този, който изненадващо за мен самата ме спечели и сега като изкуство е подреден над бюрото, при все че годината още не е изпратена. Чувствам се собственик на истинско съкровище – на личната си промяна. Находка. В календара на стената с очакване и любопитство ще чертая всяка среща, посветена на приятелствата, на любимците, на изненадите и на промените.

IMG_0417
Открих го в книжарница на столичната ул. „Цар Иван Шишман“…В Еlephant Bookstore. Много бохемска, свободна, различна, цветна атмосфера. И находките – същите като духа на мястото. Тази книжарница има сърце. Ако не си фен на безполезността, там ще преоткриеш страстта към уж безполезните джаджи. И аз искам да ги имам веднага. А съм утилитарен човек. Това място вече е в списъка на моите любими, когато съм в София. Откри ми го Мария, която има безспорен вкус към различното в живота и към всичко, което непредвидено се намества в него.
Той – Календарът – е продукт на Art Group. „Групата“, която е записала 20-годишна история в предлагане на повече от украса за стена, дом, подарък. Украса на деня. Арт усещане, лично творчество и израз на отношение към нещата ни в живота. Креативно, творческо, въздействащо.

А иначе за техния и вече мой първи стенен календар, грабваща е историята, рисувана върху 12 листа…
Ърнест живее в сутеренен апартамент на границата на Брайтън и Хоув, заедно с Виолет (неясно дали е неговата дама или иконом, но със сигурност е мила). Има до себе си и териера Дорис. Ърнест тананика често на глас, има много свободно време за разходки и приятели. Всъщност в днешно време той е доста популярен със своята малка менажерия и е приет за истински чудак.

Сам живее с двете си кучета – едното малко, а другото – голямо, във висока къща с градина зад красива ограда. И там катерици изяждат храната на птиците, охлювите – цветята, а гълъбите – току-що посятите семена райграс. И има една „локва“, пълна с щастливи риби.

Преди няколко години Сам и Ърнест са имали щастието да се срещнат, за да се познават до днес. Сега трудно си представят живота без това приятелство. Рисуват го, посвещават му истории, приготвят му топъл чай.

IMG_0418

IMG_0419

IMG_0420

IMG_0421

IMG_0422

IMG_0423

IMG_0424

IMG_0425

IMG_0426

IMG_0427

IMG_0428

IMG_0429

Това е! Как да не оцениш календар, който ти подарява очакването за една чисто нова година с всичко старо и вярно, което трупаш и ти е богатство. Не говоря за пари. Година на втория шанс. Календарът е чудесен подарък за приятел, а ако този приятел има риби, куче или езеро с патици, намирате най-доброто в пакет с пандела под елхата. Идва Нова година.

И още една находка, която открих в същия ден на същата улица – Мястото е магазин „Кьоше“ – кьошето на улиците „Цар Иван Шишман“ и „Иван Вазов“. Ако влезете, ще поискате тъмносините чайници и яркочервените чаши за много горещ чай в топло споделяне. И на това кьоше намерих подаръка за дъщеря си. Карта за художници на 3 и 93 години. Никой у дома не е на тези две възрасти. Изключително красива по детски илюстрирана и все още неоцветена София с онези места, които първо показваме на децата си. Мила Лозанова е илюстраторът, а „Фото Пауър“ – издателят.Картата струва 8.90 лв., а усмивката на дъщеря ми, когато я видя е безценна. Още я помня. Браво на автора и изпълнителя за идеята. И едно голямо „Благодаря“…

КРЕАКТИВ ПР агенция Варна

Това е ДА. Университетът!!!

4

Пазарчето на ул. Граф Игнатиев, храм „Св. Седмочисленици“

6

 

3

 

2

 

 

 

 

© Copyright 2019 - Creaktive PR

Facebook, Youtube, E-mail