Услуги
Услуги / Storytelling

Маникюръ ГЕРГИНА

Създадено за: Салон за маникюр „Маникюръ Гергина“, година: 2017 Storytelling : Разказваме локация чрез историята, която свързва „вчера“ и „днес“. В центъра на историята е, че това не е просто място, а място със специален дух. 

Красота в духа на 20-те от миналия век. Маникюръ ГЕРГИНА.

Адресът е ул. „Цариброд“ 48. Привидно къща в центъра на Варна, но всъщност една от малкото, чиято родова летопис е част от забравената история на града ни.

В началото на миналия век „Цариброд“ е една от основните търговски улици във Варна. Днес тук има един различен салон за маникюр. „Маникюръ Гергина“. Преди да прекрачите прага му, можете да го сбъркате с малко бистро във френски стил. Винтидж стилът на мястото съвсем не е случаен. Той дори не е търсен… Началото е в далечната 1921 г. Годината, в която започва да се строи къщата на №48. Това е времето, в което френският маникюр се налага като нова тенденция за стил и социален просперитет.

„Маникюръ Гергина“ е идея на Илина Стамболиева, наследила предприемаческата находчивост на своя прадядо. Преди много години самата тя открива в Ню Йорк малък бюти салон в ретро стил и в духа на времето, когато маникюрът е в разцвета си – края на XIX и началото на XX век. Време, в което в Манхатън (1878 г. ) отваря врати първият салон за красота на ноктите и ръцете.

Няколко неща ще ви направят впечатление в салона на Илина Стамболиева… На първо място това са духът и атмосферата. Впечатляващо е как минало и настояще могат да се вплетат в идея, чрез която Илина възкресява историята на своя дом. И успешно постига това с едно бизнес решение. Домът е там, където започва историята на предците й, а бизнесът – там, където клиентите остават доволни от услуга, предоставена им с внимание и грижа към красотата.

В къщата на ул. „Цариброд“ 48, където днес на две нива е „Маникюръ Гергина“, в ранните 20 години на XX век живее красива и фина жена – съпругата на първия варненски предпримач, започнал бизнес с горива в града. Нейното име е Гергина. „Спомням си прабаба, която се грижеше за мен, като много изящна жена. Фина и красива. Роднините и приятелите й я наричаха Богородица. Беше семпла, никога не съм я виждала с грим. Когато взех решението да направя салон за маникюр в нейния дом, майка ми изненадано възкликна: „Как реши да кръстиш салона на баба си, която в своя живот не е слагала лак за нокти?!“. Това е част от емоцията на Илина в разказа за този дом/салон.

За днешната улица „Цариброд“ в историята на града… В началото на XX век е оживена търговска улица. Тук свои къщи строят най-предприемчивите търговци. Всъщност в района около днешната жп гара някога са издигнати първите аристократични къщи. От тук градът се разраства към днешния център. Домът на Гергина е построен около 1921 година в голям имот, закупен от след 10-годишен гурбет на съпруга й Иван в Америка. Той е изселник от Македония, пътят му минава през Америка, преди да стигне до дома, в който днес ще откриете „Маникюръ Гергина“. На 33-годишна възраст прадядото на Илина търгува с различни стоки, стопанисва ябълкови градини, развива дюкян в Истанбул…

В средата на XX век животът на заможното семейство прави рязък завой. През 1949 г., по силата на Закона за отчуждаването на едрата градска собственост, цялото имущество на Иван и Гергина е отнето по опис – от семейното легло до пишещата машина. С малко покъщнина, натоварена на файтон, се местят по разпределение в мазето на чужда къща на ул. „Сливница“… След като имотът е върнат на законните му наследници, родовата им история оживява.

Как Илина свърза миналото на своята прабаба Гергина с работното си време днес… „Всичко дойде от къщата… Бях на 6 години, когато видях усмивката на прадядо за последно. В идеята за салон с това име „Маникюръ Гергина“ преоткрих спомените си за дядо Иван и неговата неуморна находчивост. Когато клиентките седнат на дивана на моята прабаба, споделят, че цялата атмосфера им носи много специално усещане. За мен това е гостоприемство и уют, наследени в топлината на къщата, такива, каквито прабаба беше оставила“.

Интериорният стил на 20-те години е част от естетиката на пространството – виненочервено в декорацията, „античен“ полилей, автентичните столове, диван, огледало и етажерки на 100 години, витражи от венецианско стъкло.

Разказваме локация чрез историята, която свързва „вчера“ и „днес“. В центъра е усещането, че това не е просто място, а място със специален дух.

© Copyright 2019 - Creaktive PR

Facebook, Youtube, E-mail