Typewriter
Typewriter

Пластове и траектории

Изложба „Пластове и траектории“ в програмата на CONTEMPO 7 обединява творби на 33-ма скулптори от всички творчески поколения в ядрото на варненската скулптура. До 10 май в галерия „Графит“ във Варна ще видите монументални творби, кавалетни пластики, инсталации, обекти. Заедно с Альоша Кафеджийски, Пламен Братанов, Венелин Иванов, Кирил Янев, Ненко Чернев, Петър Пенев- Желязото, Васил Василев, Венелин Божидаров, Христо Христов, специално присъствие в изложбата имат представителите на младата генерация – Венцислав Марков, Галина Станева, Адриана Каменова, Рая Георгиева и др.
„Пластове и траектории“ представя развитието и многообразието на скулптурната школа във Варна. Фотодокументация припомня творчеството на Кирил Шиваров – доайен на варненската скулптура и първият български автор със самостоятелна скулптурна изложба в България. Знаете, сред най-известните му творби във Варна са фронтонът над главния вход на Икономически университет – Варна, Фонтанът на сирените в Морската градина, украсата на входа на Аквариума, сградата на ъгъла на „Севастопол“; негово дело са статуите на братята Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийски университет „Св. Климент Охридски“, също и Лъвската фигура на паметника на връх Шипка. Фотоархив разказва и за създаването на Парк паметника на българо-съветската дружба, създаден в екип от скулпторите Евгени Баръмов и Альоша Кафеджийски, заедно с арх. Камен Горанов.

IMG_1913

Какво аз видях не мога да разкажа, защото преживяването на смислите и интерпретациите, които авторите влагат в своите творби, е лично за всеки от публиката. Ще ви покажа, но признавам, не съм професионалист във фотографията – това може да бъде още една причина да разгледате сами скулптурното наследство в галерия „Графит“. В дните от 1-ви до 3-ти май галерията е отворена за посетители след 11:00 ч.

IMG_1917

„В памет на титаните“, гипс / Венелин Иванов

IMG_1890

„Молитва за Рая“, хартия / Альоша Кафеджийски

IMG_1898

„Обелиск“, авторска техника / Веселин Костадинов

IMG_1907

„Пламък“, варовик / Рая Георгиева

IMG_1901

„Венера“, ферополиестер / Иван Иванов – Ивани

IMG_1899

„Извисяване“, полиестер / Петър Мравилников

IMG_1887

„Детска фигура“, камък и дърво / Пламен Аврамов

IMG_1891

„Диалог“, бронз и дърво / проф. Венелин Божидаров

IMG_1867

„Над книгата“, патиниран гипс / Веселин Начев

IMG_1872

Композиция 1, бронз / Киро Янев

IMG_1864

„Жена с голямо деколте“, дърво и камък / Васил Василев

б.а. Това е малка част от видяното в „Пластове и траектории“. За откриването на изложбата, Кремена Цанкова постави на вниманието на публиката една специална творба. Природна имитация „Храст“ (на снимката долу) e пластично решение, предназначено да бъде унищожено. Беше унищожено. 🙂 Тази природна имитация се оказа ядивна, при това и вкусна. „Зрителят трябва да открие сам възможността да консумира – буквално, излизайки от стереотипа, че експонатите само се гледат и НЕ СЕ ПИПАТ“, написа авторът на „Храст“.

IMG_1862

 

И една друга покана за изложба, която посетих също в календара на CONTEMPO…
„Малкото е повече“ – светлинни обекти с куратор Кремена Цанкова и с участието на студенти по „Промишлен дизайн“ в Технически университет – Варна. Препоръката ми е да я видите, когато слънцето вече се е скрило, за да откриете светлината като дизайнерско решение.

BeeHive-Hristina_Diakova2

less is more 2

Светлината присъства и в още два проекта. Ивайло Христов представя „Светлинни сечива на труда” – обекти и инсталация в галерия „Архис“ (на бул. „Княз Борис“ 67 във Варна). Изложбата остава там през целия месец май, като откриването е на 1.05 в 18:00 ч.

ivailo2

IMG_5133 C

Вторият „светлинен“ проект – инсталацията ”Въздух и Вода” на Живко Дончев е достъпен за публиката от 7.05 до 14.05 в галерия „Тереза“.

До 4 май (понеделник) в Градската художествена галерия на Варна продължава „Метаморфози“. Това със сигурност е изложба, която ще провокира всеки от нас да помисли каква част от живота ни е обсебена от клавиатурата. Ето така… 🙂

DSC00118

 

 

 

© Copyright 2019 - Creaktive PR

Facebook, Youtube, E-mail