Услуги
Услуги / Интервюта

Тази баба

Хор „Българските гласове на Сиатъл“ и „Бански старчета“ заедно гостуват във Варна с концерт на 5 август от 19:00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина. В програмата са избрани песни от различни фолклорни области на България. Женският певчески хор от Сиатъл се готви за това участие от близо една година. Някои от изпълненията ще бъдат акапелни, ще звучат няколко солови изпълнения и дуети. За концерта във Варна с българките от Сиатъл идва и американецът Майкъл Лоусън. От една година той изучава мелодиите за акордеон на 12 български народни песни. Другият инструменталист в състава е Милка Босилкова. Въпреки че нито една от певиците в „Българските гласове на Сиатъл“ не е професионален изпълнител, музиколози и фолклористи ги оценяват високо заради автентичното им звучене. „Това превръща този хор в съкровище на българската традиционна култура и мисия на Българския културен център в щата Вашингтон е да го съхраним и развиваме“, споделя Елка Русков – съпрезидент на Центъра за българско културно наследство в Сиатъл.

Историята:

Любовта към българската народна песен, която, и според двата състава, е най-хубавата в света, е това, което събира една женска певческа група от българи, живеещи в САЩ с музиканти от пиринския край на България. Събира ги и една американка, която повече от 30 години не спира да проучва българския фолклор. Тя се казва Мери Шерхарт.

Мери Шерхарт се влюбва в българската традиционна култура през 1970 г., когато слуша концерт на ансамбъл „Коледа“ в Сиатъл. „Обикнах тази жизненост, прекрасните ви костюми и музиката, която разказва истории“, споделя диригентът на хор „Българските гласове на Сиатъл“. Завършила етномузикология и изкуства, през годините дирижира един смесен хор от българи и американци и един босненски певчески състав. Впоследствие открива точното време и хората, с които да създаде чисто женски хор, съставен от непрофесионални певици. 42 певици, които да израстват заедно, като проучват и преживяват всяка песен и вървят по общ път. Този на българската общност в Сиатъл, щата Вашингтон. За участие в концерта във Варна ще пристигне по-голямата част от състава на „Българските гласове на Сиатъл“.

Мери идва в България за първи път като турист през 1975 г. През 1980 г. се връща отново и в продължение на няколко месеца изучава българския фолклор чрез опита на два състава от двата края на България – Варна и Банско. Това са ансамбъл „Варна“ от времето на Атанас Илиев и мъжката фолклорна група на ненадминатия Иван Мацурев.

Българските гласове на Сиатъл

© Copyright 2019 - Creaktive PR

Facebook, Youtube, E-mail