Typewriter
Typewriter

УСПЕЛИ(ТЕ)

ТЕ са млади, но ако ги попитам на колко са днес и на колко ще бъдат след 20-30 години, ще ми кажат, че младостта им няма да остарее. Защото младостта е смела, има дръзновението и мечтата да променя живота – не моя, не твоя, а да носи споделена промяна, в която по-добро общество означава повече отворени врати, самосъзнание за по-активно гражданско участие, поета отговорност и дълг. Тези момчета и момичета сякаш имат дълг към точно тази младост. Разбирате ме. В живота на мечтите си и в тяхното постигане ние не стареем.

ТЕ са успели, но не слагат рамка на успеха. Измерват го във възможността и в желанието да не спираш, дори и да е трудно. Аз споделям този успех и се чувствам успешна по същия начин. Останала съм тук, но не съдя тези, които са заминали. Монетата има две страни, успехът също. Успех е почивката, в която търсиш нови хоризонти, успех е и енергията да тръгнеш пак. По твоя път.

ТЕ са… Като теб и като мен.

ТЕ са мечтатели. Но не от онези „празни“ мечтатели, които чакат да се случи вълшебство, а от тези, които имат таланта да създават.

рЕмисия. Тази дума ми носи страх. Преживяваме здравословни  изпитания, в които ремисия е и надежда, и съмнение, че болестта може да се върне някой ден. Затова не я обичам. За болест… първо за това помислих, когато видях кампанията на Младите успели българи. И е болест – да слушаме всяка вечер новини, в които медиите (не всички) представят като акцент черното, кървавото, пошлото. Чудила съм се дали добрите новини не са винаги накрая, за да има плавен преход към прогнозата, в която усмихнат синоптик ще каже колко ярко ще грее слънцето утре. Това е сарказъм, вярно е…

Ремисия, Младите успели българи

У дома вече почти не гледаме новини. Това е нашата съпротива да ни налагат свят, в който България е все по-често опечалена, съгражданите са потиснати, озлобели или живеещи в скрита завист, а децата нямат перспектива. Аз не виждам света около себе си по този начин. У дома харесваме новини – истории, разказващи силата да прекрачим границите на невъзможното и да го превърнем във възможно, във възможност. Истории, които вълнуват сърцето и предизвикват ума и могат да променят сетивата ни като ги съживят. Търся новини с разказ за хората, които вдъхновяват и могат да бъдат кураж, не просто да ни го дадат. Хора, на които не им е задължително лесно, но в желанието да постигнат себе си минават и през трудното.

Харесвам Венко, Александър, Ирина и Калоян не защото са млади и красиви. Уважават свободния ни избор. Автори са на концепцията за първия сайт у нас, който постепенно се превърна в медията на мнозина, търсещи добрите новини. Направих опит. Чета „Положителното в България за последните 24 часа“ през последния цял месец. Без прекъсване. Резултатът е много повече ведрост и по-голям избор на събития, които ме вълнуват и могат да променят и света на детето ми. Новини, които възпитават и успокояват духа. Те наистина са много симпатични и усмихнати хора, но имат умението да заразяват с хъса си за промяна. Харесват ми, защото успяват да увличат с искреността на каузите си. Не ги налагат, но търсят подкрепа за тях. Сега търсят твоята подкрепа за рЕмисия. Една централна емисия само с положителни новини в ефира на три национални телевизии е предизвикателството, което отправят младите хора. Повече за кампанията „рЕмисия Новини“ на https://www.facebook.com/events/492436527547596/ и на http://uspelite.bg/files/stanovishte-remisiq-novini.pdf

Кои са успели(ТЕ)… Те младите. Те успелите. Те – Венко Добрев, Ирина Христова, Александър Хинков, Калоян Гаджев. Всъщност не са четирима. С мен стават петима и с теб са повече… И така до подкрепата на над 20 души – редактори и автори и над 23 хиляди явни последователи в споделяне на добрите новини. Венко Добрев е в проекта „Младите успели българи“ от идеята. И го питам…

Iana 2

Спомняте си как започна „Младите успели българи“… Кое бе първото, което помислихте за този проект в собственото си очакване за него или пък критичност…  Идеята за „Младите успели българи“ започна преди 3 години и половина. Проектът стартира с мен, а след това се включи и Александър Хинков. Отначало всичко бе като хоби на двама студенти. Преди около година в екипа се включиха дизайнерът Ирина Христова и Калоян Гаджев, който отговаря за маркетинга и техническата част на проекта. Заедно успяваме да развиваме напред най-голямата изцяло положителна медия в България – Успелите (uspelite.bg). Разказваме вдъхновяващите истории на успели българи, ежедневно отразяваме добри новини, пишем материали за личностно развитие, мотивация, култура, образование. Наши лични послания сме сложили в тематичната рубрика „От сърце“ и именно нейното име е същността на „Успелите“ – нещо от сърце, което даваме на обществото с цел да го направим по-усмихнато и вдъхновено. И това е един подарък не само от нас четиримата като съоснователи, но и на целия ни прекрасен екип от над 20 души – автори и редактори.

Успехът е… Успехът е нещо, което всеки сам трябва да открие. Прието е да го мерим в пари, слава и възможности, но дали това наистина е така? Ако питате 100 милионера как са успели, ще имате 100 различни отговора.

Едно нещо е същината обаче – хората да правят това, което обичат; това, което ги кара да стават сутрин и да горят в него. Само тогава ще бъдат истински успешни и ще достигнат най-големите си върхове. Извън кариерата, бих казал, че успехът е щастие. Да можеш да бъдеш щастлив, като погледнеш назад. Да си дал нещо на другите. И най-вече – да си обичал и да си бил обичан.

Да останеш, защото… Да останеш, защото… Ами, защото си струва. Всеки има своята причина и мотив в казуса „Да остана или да замина“. Ето една моя любима мисъл от първото ни интервю въобще: „Просперитетът не е функция на местоположението, а начин на мислене“. Никой няма право да съди хората, които решават да потърсят късмета си на друго място и с друга география. Както и те не трябва да търсят сметка на тези, които сме избрали да останем и наистина да опитаме да променяме средата, нещата тук.

Колко съзидателна може да бъде една промяна… Толкова съзидателна, колкото хората, които водят към нея. Ако има група мотивирани хора, които искат да рушат статуквото, но не предлагат нищо градивно в замяна, това е пропиляно време и не води до нищо положително. Когато търсим промяната на даден закостенял модел, първо имаме нужда да сме сигурни, че можем да предложим нещо по-добро.

Кои сте вие, които започнахте рЕмисия… Ние сме група млади хора, които решиха да повдигнат тази тема в обществото. „рЕмисия Новини“ е кампания, целяща по-добра медийна среда. С нея поставяме пред хората проблем, съществуващ от години – част от хубавите неща, случващи се у нас, биват подминавани от новинарските емисии на трите национални телевизии, вместо това негативните събития са преекспонирани или пък в отразяването им журналистите забравят за етичния кодекс в професията си… Ако мога да определя кампанията с една дума, нека е „баланс“ – добрите новини да заемат своето място до негативните в новинарските емисии.

Поддържате рубрика, проследяваща положителното в България в последните 24 часа. Какво ви отнема като ресурс време, хора… Този проект от цялата обща картина отнема сравнително малко време – доста наши читатели свикнаха да ни изпращат хубавите новини, на които дори сами са свидетели. Ние също следим онези медии, които имат практиката в споделянето на доброто. Трудното е в ежедневното ранно ставане, защото нашето желание е рубриката „Доброто от деня“ да буди хората.

Добрата новина от днес за вашия екип… Любимата добра новина на целия екип от днес е: „Български филм грабна голямата награда на международен кинофестивал в Швейцария“ и „Отпускат 26 милиона лева за сираци в 60 общини“.

Б.а.: Това бяха новините към 14.08, когато Венко Добрев прие да разкаже екипа на „Успелите“, а на 25-ти август положителното в България за последните 24 часа е:

България със световен рекорд в кралския клас корабен моделизъм

Велико Търново е водеща дестинация в круизите по Дунав

Ротаракт клуб Велико Търново откри къща за рехабилитация за деца
в SOS детско селище

Пенсионер от Перник е намерил и върнал четирицифрена сума 

Пожарникари спасиха белоглав лешояд в Кърджали

Ирландка учи български деца на добро

Безработицата във Велико Търново падна на ниво отпреди осем години

Арт инсталация с пиано във Варна вдъхновява жители и гости на града

Сега си представете една емисия новини в този дух. На мен ми харесва. Остава ми любопитството, коя от предизвиканите медии ще има мъдростта да отговори първа. И да спечели това, което се печели най-трудно и с постоянство… Нарича се доверие.

© Copyright 2019 - Creaktive PR

Facebook, Youtube, E-mail