Typewriter
Typewriter

Fons&Origo. Дизайн на смелостта

Б.а.: Преди началото на тази публикация и аз попаднах в „тишината“. Това е онзи миг, в който, винаги когато се огледаш, откриваш, че някой е по-смел от теб. В границите на този „тих“ момент смелостта на другия може да бъде вдъхновение, мотивация, желание за собствена промяна. Промяна, описваща една идея извън рамката на общоприетото като модерно точно в този момент. Просто излизаш от кутията и умът ти става друг, а идеята – все по-чиста и по-желана.

Fons&Origo e фирмен бранд със собствен стил и провокативно послание в света на дизайна. Дизайн на пространството, но и дизайн на мисълта. Затова определям eкипа, който стои зад идеята и развитието й в бизнес като находка. Защото изборът да бъдеш различен в средата, в която развиваш професионалния си опит, е мъдрост с бъдеще.

Всички започваме отнякъде… Имаме начало, произход и това важи както за хората, така и за вещите. За историята на един нов бранд – също. Fons&Origo в превод от латински означава точно това – Начало & Произход.

11816840_879658108748795_8403382490463428837_n

Началото… Обединява творческия заряд и ясната визия да създаваш свое място в един свят, който е под светлината на прожекторите във всеки дом или офис, и представата на всеки от нас за дизайн и мода. Обединява креативния и свободен дух на архитекти – дизайнери от България, Италия и Франция. Те не са избирали да останат анонимни, защото срещата с тях вече е начало на познанство. Липсата на персонални визитки в общото портфолио е част от посланието, че ще бъдат разказвани чрез работата и идеите си.
„Началото е изворът. В началото оценяваме всичко, което имаме. Като архитекти за нас началото е онова състояние на територията и на духа, в което чувстваме себе си свободни в едно изчистено и отворено от вещи пространство. Когато то е прекалено натруфено, ни е по-трудно да степенуваме нещата. За нас минимализмът е мода. Минимализмът е дизайн. А в посланието ни минимализмът е метафора на началото.“

Произходът… Идеята за Fons&Origo като бранд е от 2013 г. и развива партньорства на млади архитекти от три европейски държави. Те събират опита на своето образование и разработват няколко проекта. Началото за споделена фирмена история идва малко след края на студентските години в университета по архитектура в Сент-Етиен, Франция (Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Saint-Etienne). После идва и смелостта да опитат и дръзко да се заявят, мотивирани от успеха в реализацията на няколко идеи в Италия, където светът на дизайна определя посоки. Влиятелно…

Първата колекция на Fons&Origo излезе преди месец с името Protos – „първи“ в превод от старогръцки. Тя представя шест различни продукта – поставка за чаши, пепелник, моливник, два вида лампи и бижу, демонстрирайки употребата на цимент в създаването на елементи за интериора. Всички са ръчно изработени от фин или груб цимент. Като стартираща колекция в „Protos“ няма връзка между отделните предмети. На преден план излиза желанието да бъде подчертана пластичността на материала и неговите безкрайни възможности. Затова виждаме както строги геометрични фигури, така и по-раздвижени контури.

_VSN8954 _VSN8958 _VSN8962 _VSN8973 _VSN8982_edited3 _VSN8991
Разливайки цимента в различни предмети, като демонстрира универсалното му приложение, екипът на F&O показва продукт отвъд представата за интериорен дизайн, в която всичко е определено като „тенденция“. Тук авторите заявяват новаторството си с дързост, присъща на младостта.

Какво разказват те самите за колекцията „Protos“… „За нас основното движещо послание на бранда е връзката между човека и предмета. Лампи, мебели и аксесоари за дома и за офиса често са свързани с вътрешния дизайн на пространството, т.е. с неговите качества и характеристики. Нашата цел обаче е да свържем предмета директно с човека. Затова развиваме Fons&Оrigo като фирма за моден продуктов дизайн. Предлагаме концепция в продуктовия дизайн, в която сериите продукти се презентират по начин, подобен на представянето на модни колекции“.

DSC_0143_1

_VSN0370

DSC_0070

Защо цимент… Защото излизането извън догмите е мислене, което винаги ще бъде модерно. То движи напред. Колелото се върти. „Циментът е един от най-старите и най-утвърдени материали в строителството за всички времена. Приемете, че така заявяваме и амбицията да създадем първите си продукти с класически вид, но с дух на безвремие или отвъд времето“.

Когато се запознах с архитектите на Fons&Origo, вече бях прочела лекцията на Кевин Робъртс от рекламна агенция Saatchi & Saatchi. И в неговите думи „Прогресът е в ръцете на „безумците”, защото те имат идеите и смелостта да ги осъществят. Те не се боят от неуспеха“, намерих представата си за екипа, който движи „F&O“.

Защо го правят… Имат пълното право да опитат точно това, когато са млади – да бъдат смели. Да следват себе си. Да поемат отговорността да не изневеряват на първата избрана посока, когато компанията им „пораства“.

Относно рекламната визия… Логото на бранда е стилно, чисто и без претенция. Но в същото време силно, защото те грабва и го запомняш. Като бял лист за една чисто нова история. История, която ще следиш.
Циментова лампа, презентирана по начина, по който се показват модни колекции, е заявка, че дизайнерът иска връзка с вас.

DSC_001733_crop

Ще бъде ли успешна тази марка? Мисля ДА. Защото…

… Авторският колектив има различно и креативно мислене. Има различни идеи и ги разказва нестандратно и модерно. Открива дизайна като продължение на модата. Защото модерността се създава в момента, в който днешният ден още не е приключил.

… Техниката Handmade е избор на специално отношение към продукта и към клиента. Обичате ли продукт, изваян с ръце… Продукт, който носи енергия, тръгнала от сърцето…

… Вдъхновяват за действие. Видяхте ли видеото, с което е презентирана марката F&O?

Да създаваш продуктов дизайн и в същото време сам да изведеш концепция за дизайн на собствената си марка е въпрос не на оптимизиране на разходите. Това е любов към работата и внимателно отношение към детайлите.

Искам ли да видя продукти на F&O и след „Protos“… Да. Циментът, в продължение на почти цял век, е може би най-разпространеният строителен материал и има голяма вероятност тази тенденция да не се промени и през XXI век. Не желая да имам опита на човек, видял просто торба цимент. Бих експериментирала с една подложка за чаши. Виното е в цвят марсала, така модерен през 2015-та според класацията на Pantone. А на винения цвят много му отива сивият. Сивото е неутрален цвят, като е подходящ за всяка дреха, когато я допълва като аксеосоар. Може да бъде гривна. Ще бъде ли дръзко, ако е с циментов елемент. Не и когато ви отива на дързостта да експериментирате в свят, в който статуквото отдавна не е модерно. Всъщност било ли е някога?

Fons&Origo, пр варна, пр агенция варна, яна борисова пр

Дали „индустриалният“ стил, заявен с началото на „Fons&Origo“ ще бъде запазен и в следващите колекции на марката, предстои да видим. Сигурно е, че тези момчета и момичета няма да се спрат в експеримента дори отвъд собствените си идеи.

© Copyright 2019 - Creaktive PR

Facebook, Youtube, E-mail