Челик фестивал
Челик фестивал

Челик фестивал

Така започна всичко. С броилка, за да преброим участниците… 11 бизнеса подкрепиха първото издание на Челик фестивал на игрите. Родителите на стотици деца застанаха в отбора на играещите с чувството, че детството е най-въздействащата история. И отново се върнаха в него. Скачахме на ластик, въртяхме обръчи, чертахме дос за играта с лимки, бяхме гърнета, оракуле-боракуле и царят – честит с часовник. 20 игри в два дни. Някои забравени, но незабравими. И си ги спомнихме.

Челик фестивал на игрите започна във Варна на 10-ти юни 2016 г. През май 2018 г. се забавлявахме заедно с децата от хепънинга „Голямото семейство“ в София, с който фондация „Искам бебе“ всяка година празнува децата на своите семейства и приятели. През есента на 2018-та г. Фондация „Пловдив – Европейска столица на културата“ ни покани да открием тържествата за отбелязване на четири години от обявяването на града за културната столица на Европа. Сега ни предстои да пристигнем и в Матера, Италия.

Челик фестивал на игрите е организиран в следването на една детска мечта, в споделянето на история за това кога расте смелостта и с позитивното послание за честност, приятелство и споделеност. През 2018- та година Етичната комисия към Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) даде на фестивала специалната награда на „PR Приз“.

Организацията на Челик в неговото първо издание отне два месеца в създаване на концепция, послания, сайт, реклама, партньорства и история; в изработването на карачки и издирване на лимки. Днес нямаме нужда от месеци, за да подновим играта с вас. Необходимо е само да споделяме нейните общи ценности и посланието „Не забравяй да играеш“. Защото играта е… свободата да влезем в отбора и да дадем най-доброто от себе си за успеха на всички; урок по увереност, умение да мечтаем; трениране на духа и създаване на приятелство; овладяване на емоции; скок над възможностите; доверие в другия и вяра в себе си. Играта е честност. Играта е споделено забавление.

Защо Челик…

Защото навремето чакахме лятото, за да бъдем навън с приятели и да мечтаем заедно за деня, в който ще полетим с ракета и ще бъдем космонавти. Защото всички сме играещи хора. Защото миналото не винаги трябва да се забравя. Понякога е добре да се споделя, за да се знае. Челик е игра от миналото, която заслужава да бъде разказвана отново. Заедно с още десетки игри от времето, когато всяко приятелство започваше с „Хайде да играем!“

Не забравяй да играеш! И бъди честен!

Челик във Варна
В първото издание на Челик (10-11 юни 2017) бяхме в Морската градина с над 1000 деца. Ценностите на фестивала намериха подкрепата на 11 различни бизнеса, а в координиране на игрите и в двата дни се включиха над 40 ученици доброволци. Снимки от игрите.

Челик в София
През месец май 2018 г. Фондация „Искам бебе“ ни покани на хепънинг „Голямото семейство“. Снимки от игрите.

Челик в Пловдив
В началото на септември 2018 г. открихме детската програма в календара от събития, с който Пловдив отбеляза четири години от обявяване на града за Европейска културна столица.
Снимки от игрите.

Челик в Матера
През есента на 2019 г. (31.10. – 3.11.) участвахме с четири игри от Челик фестивал на игрите в програмата на Fusion Urban Games Festival в Матера, Италия. По време на дните, в които дизайнери на игри от няколко държави забавляваха семейства от района Базиликата в Южна Италия, ние усуквахме копчета, докато „запеят“, търкаляхме лимки и карачки. Много родители разбраха, че да търкаляш голям метален обръч не е така лесно, както отстрани изглежда. Не беше лесна, но се оказа детска работа, защото върна детството дори в тези, които отдавна са надхвърлили години на дете.
Беше хубаво. Много хубаво. Върнахме се щастливи, богати на спомени и открихме очарователни в звука си думи, описващи вълнението на италианското дете. Научихме, че карачката в Полша е файерка, а в Сенегал е черка.
Снимки от игрите.

Сред най-любимите игри в Челик, децата избират „Карачка“.

На http://cheliksopa.com/игрите/ е публикуван списъкът на всички игри с правилата „как да ги играем“.

© Copyright 2019 - Creaktive PR

Facebook, Youtube, E-mail